KAPCSOLDA

 

Mosolyország 1% film

 

Kapcsolda

 

Szalay Kriszta és a kapcsolda Staféta a Riport Tv-ben.

 

Bence - Találkozás egy Down-szindrómás fiatalemberrel

 

Életünk a Petőfiben 2011-2012. - III. kiadásAz És a nyolcadik napont játszottunk a Tháliában. Saját baráti körömben is megtapasztaltam, hogy félelemmel jönnek be az emberek. Újságíró barátom mondta, "Félve jöttem, gondoltam, jól elrontom a péntek estém...s ehelyett, szeretettel telt meg a szívem, s még nevettem is sokat!..."

 
 

Akkoriban sokfelé hívtak előadást tartani a Fogyatékkal élők helyzetéről hazánkban témakörben. Egy alkalommal jeles politikusunkkal tartottam beszámolót. Ő félve elmondta, az ő gyermeke is fogyatékkal élő, de mint mondta, erről nem szokott beszélni. Hát ige, ő is szorong, mit szólnak az embereke. Pedig neki ki kéne állni, megölelni mindenki előtt gyermekét, s terjeszteni, nem kell, hogy egyformák legyünk, s mindenkitől lehet tanulni. Ha a fogyatékkal élőktől csak szeretetet kapunk, az sem semmi:)

Másnap reggel, a beszélgetés után megálmodtam a Kapcsoldát. Kitűztem, középiskolásokat fogok összehozni értelmi fogyatékkal élőkkel. Mert, ha a felnőttek szorongnak a témától, a fiatalok érzékenyítésénél kell kezdeni!

 Akkor 10 iskolából 3 mondta, kicsit félve, hogy ha megszervezem, motiválom a diákokat, tőlük mehet, beengedik a sérült gyermekeket a gimikbe. Az első program után mellém állt a Mosolyország Alapítvány, így kaptam egy munkatársat, aki segít szervezni, iskolákat keresni. Már több általános iskola is bekapcsolódott. A legszebb cikk ez ügyben a Két millió köbméter szeretetet kaptam című. Azt hiszem, aki nyitott lélekkel képes jelen lenni a programon, megtapasztalhatja  a csodát! ...hogy mi mindenre vagyunk képesek?!...s hogy mennyi mindent tudunk tanulni mi egészségesek, a fogyatékosnak tartott emberektől?!!!!

Mert ki is az egészséges? Az És a nyolcadik napon c darabomban írom: 

"...Mert mindig mindennek az értelmét keressük. Hányszor kérdezzük, hogy ennek vagy annak a dolognak mi értelme, de azt sosem, mi érzelme?!..." 

....Hát a Kapcsoldának van Érzelme:)

 

Kapcsolda 9. éve:

Már 104 iskola, intézmény valósította meg a programot. Hálás vagyok azoknak, akik egyszer is nyitottak voltak, hogy fogyatékkal élő gyermekeket vendégül lássanak. Azokat pedig egyszerűen imádattal tisztelem, akiknek a vérévé vált az együttlét fontossága. Ilyen kerület a II. kerület, ahol 7 iskola volt már a program részese.

Az Óbudai Gimnázium lelkes tanára, Füzesi Katalin indította el, dobta el az első földgolyót, amiből mára, 9 év után , gyönyörű szeretetgömb gurul egyik helyről a másikra. Vetésforgó szerűen mindig másik iskolában van, évente vagy 4 alkalommal. 

Május 31.-én ünnepeljük meg az Óbudai Gimnáziumban a 9. évet. 

Ha egy pedagógus, vagy hála rengeteg pedagógus, tudja, hogy az iskola feladat az emberré, emberségessé nevelés, s ezért tesz is, akkor a világon a legtöbbet teszik egy jobb országért.
 KÖSZÖNÖM nekik:) Köszönöm III. kerület:)